Keliakia lukiolaisen elämässä

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljatuotteiden sisältämä valkuaisaine gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa. Tauti on yleensä perinnöllinen ja oikein hoidettuna ei aiheuta mitään vaaraa. Taudin oireita ovat yleensä mahakivut, ilmavaivat, turvotus, oksentelu sekä huonovointisuus. Keliakia voi ilmetä missä iässä tahansa, ja se onkin hyvä varmistaa lääkärin vastaanotolla, josta ohjataan verikokeisiin tai tähystykseen. On myös mahdollista, että verikokeissa tai tähystyksessä ei edes näy mitään merkkejä taudista, mutta silti se voi olla ihmisellä. Keliakia voi myös esiintyä eri muodoissa, kuten esimerkiksi ihokeliakiana, jossa oireet esiintyvät iholla ihottumana. Hoitona toimii parhaiten pysyvä gluteeniton ruokavalio, joka ei vahingoita ohutsuolta.

Nykyään gluteenitonta ruokaa saa paremmin kuin esimerkiksi muutama vuosi sitten. Keliakia onkin nykypäivänä yleinen sairaus. Moni ihminen ja varsinkin terveysintoilija pyrkii noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota vain sen terveellisyyden vuoksi. Ihmisen keho ja aineenvaihdunta toimivat monella huomattavasti paremmin, jos ylimääräiset pullat ja leivonnaiset jäävät pois. Gluteeniton ruoka voi aluksi olla outoa ja maistua erikoiselle, mutta ajan myötä siitäkin oppii nauttimaan. Melkein joka ruoalle on aina olemassa gluteeniton vaihtoehto ja onkin suhteellisen helppoa muuttaa ruoka gluteenittomaksi. Nykyään myös ravintoloissa on hyvä gluteenittoman ruuan saatavuus, poikkeuksena ovat tietenkin jotkin ravintolat, mikä mielestäni on outoa, taudin yleisyyden vuoksi.

Mielestäni oudointa on se, että gluteeniton ruoka maksaa yleensä muutaman euron enemmän ja välillä se raivostuttaa. Jos esimerkiksi menee pizzalle, joutuu maksamaan kaksi euroa ylimääräistä gluteenittomasta pizzapohjasta. Tämä on ihmeellistä, koska enhän minä itse mitään ohutsuolelleni voi tehdä, jos se ei kerran viljaa siedä. Mielestäni olisi reilua, jos hinnat olisivat samat kuin normaalitkin. Myöskin kaupoissa gluteeniton puolen kilon jauhoseos saattaa maksaa lähemmäs kymmentä euroa, kuin normaalisti olisi hinta vain muutaman euron.

Keliakian kanssa oppii elämään ajan myötä. Itselleni gluteenittomaan ruokavalioon tottuminen kävi helposti, enkä edes kaipaa mitään ruokaa sen erityisemmin. Gluteenittomalla ruokavaliolla voin paremmin ja näin terveelliset elämäntavat pysyttelevät mukana koko elämän. Tosin onhan roskaruokaakin gluteenittomana, mutta en itse siitä niin välitä sen koostumuksen vuoksi. Usein kun gluteeniton ruoka on kuivaa. Uskon jopa, että ilman keliakiaa eläisin silti syömällä gluteenittomia tuotteita, vain sen tervellisyyden kannalta.

 Teksti: Annika Luoto

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *